A Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramjának nyitórendezvényére került sor a Miniszterelnökségen.

Palich Etelka területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkár és dr. Kissné dr. Sápi Kinga, az Ösztöndíjprogram Operatív Testületének elnöke 2016. október 18-án hivatalosan is megnyitotta a Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramjának őszi szemeszterét. A megnyitón az ösztöndíjasok és mentoraik mellett a program működtetéséért felelős Operatív Testület tagjai, és a megvalósításban közreműködő Miniszterelnökség Kormányhivatali Képzési Osztályának munkatársai vettek részt. Az Ösztöndíjprogram célja a közigazgatás iránt érdeklődő, fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók társadalmi integrációjának elősegítése.

Palich Etelka helyettes államtitkár köszöntő beszédében elmondta, hogy 2016 őszén immár ötödik alkalommal veszi kezdetét a Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramja 18 résztvevővel. Az Ösztöndíjprogrammal a Miniszterelnökség lehetőséget kíván nyújtani azon fogyatékos fiatalok számára, akik a felsőoktatásban tanulnak, hogy kipróbálják magukat a központi közigazgatásban, ezáltal releváns munkatapasztalatot szerezve már a tanulmányaik mellett, hogy ezzel is növeljék későbbi foglalkoztatási esélyeiket.
Ezen felül a Programon keresztül egy olyan új látásmódot is meg kívánnak honosítani a közigazgatásban, melynek eredménye egyfajta szemléletformálás, ami által mind többen tudnak majd megfelelő módon segítő kezet nyújtani fogyatékos kollégáiknak a közvetlen munkavégzés során.

Az idei résztvevőkkel együtt már 80 ösztöndíjas került be a több mint két éve folyamatosan meghirdetésre kerülő Programba. Az ösztöndíjasok az őszi félév során a korábbiakhoz hasonlóan három hónapos szakmai gyakorlaton vesznek részt valamely minisztériumnál, heti 20 óra időtartamban. Bár a programnak nem deklarált célja az ösztöndíjasok azonnali továbbfoglalkoztatása – hiszen a Program teljesítésével párhuzamosan az ösztöndíjasok többsége még nem fejezi be felsőoktatási tanulmányait –, örömteli az a tény, hogy az elmúlt évek során több alkalommal is volt példa arra, hogy a befogadó minisztériumok – a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Honvédelmi Minisztérium – állást tudtak ajánlani az ösztöndíjasoknak.