Korábbi ösztöndíjasok tapasztalatai

Belügyminisztérium ösztöndíjasa

A Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramjának keretén belül bepillantást nyerhettem a magyar közigazgatási rendszer működésébe, a minisztériumok egymással és különböző (nemzetközi) szervezetekkel történő együttműködésébe.

A Belügyminisztérium Európai Együttműködési Főosztályán szakfordítóként sokféle szakmai anyag fordítását végezhettem; többek között az emberi jogok védelmével, bűnmegelőzéssel és a migrációval kapcsolatos, elsősorban az Európai Unió és az ENSZ által megküldött dokumentumokat fordítottam magyar nyelvre. Részt vehettem továbbá az ezen szervezetektől érkező kérdőívek köröztetésében, más minisztériumok, szervek részére történő kikoordinálásában, az adatok feldolgozásában, kiértékelésében, valamint az eredmények idegen nyelvre történő fordításában. Szakmai rendezvényeken, konferenciákon, civil szervezetekkel történő megbeszéléseken, Európa tanácsi üléseken is nagyon érdekes és hasznos tapasztalatokat szereztem, amelyeket későbbi munkám során is kamatoztathatok.

Az ösztöndíjprogram legfontosabb hozadéka a szakmai tapasztalatok mellett számomra az volt, hogy munkatapasztalattal nem rendelkező, fogyatékos hallgatóként nagyon sok segítséget, emberi és szakmai támogatást kaptam kollégáimtól, főként mellém rendelt mentoromtól. Számukra kezdettől fogva evidens volt végtaghiányom, így elfogadásuknak köszönhetően fogyatékosságom miatti szorongások, gátlások nélkül vehettem részt munkájukban.

Külügyminisztérium ösztöndíjasa

Ösztöndíjamat a Külügyminisztériumban töltöttem, ahol két hónapot a Nemzetközi Együttműködési, és Fejlesztési Főosztályon (NEFEFO), egy hónapot pedig az Amerikai Főosztályon dolgoztam. A program ideje alatt rengeteg tapasztalattal, és élménnyel gazdagodtam. Az első két hónapom alatt betekintést kaphattam a magyar külföldre irányuló fejlesztési programokba a NEFE stratégia keretein belül. Az utolsó hónapom alatt pedig megismerkedtem az amerikai- magyar kapcsolatok alakulásával. Az ösztöndíj ideje alatt betekintést kaptam a magyar közigazgatás rendszerével, különös tekintettel a külügyek alakulásába. Ebben nagyon szerepe volt a mentoromnak, akivel szoros kapcsolatot sikerült kialakítanom. Nagy élettapasztalatának köszönhetően, sok, számomra nagyon értékes tanáccsal látott el, amelyeknek minden bizonnyal sok hasznát veszem majd, egy későbbi esetleges diplomáciai karrierem során. A kollégákkal minden főosztályon nagyon jól kijöttünk. Minden nap biztosítottak segítőkészségükről. A feladataim során mindig adtak teret az önálló problémamegoldásra, amelyet később rendszeresen értékeltek, és véleményeztek. Így tudtam javítani hiányosságaimon, és fejleszteni erősségeimen. Számomra az ösztöndíj egy életre szóló élmény volt, amely nagy hatást gyakorolt az életemre. Egyszer mert olyan, embereket ismertem meg, helyzetekkel néztem szembe, és tapasztalatokat gyűjtöttem, amelyek kétség kívül hatást gyakorolnak majd későbbi szakmai és civil életemre is. Valamint megerősített, abban, hogy a közigazgatás egy valós karrier lehetőséget kínál számomra. Nem bántam meg, hogy jelentkeztem rá!

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság ösztöndíjasa

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumon belül a Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság egyik osztályára kerültem. Az osztály fő profilja a gyermekbarát igazságszolgáltatás volt. A feladataim nagy része a jogtudatosító, illetve a gyermekbántalmazást és az internetes zaklatást megelőző programjukhoz kapcsolódott, így sok hasznosítható ismeretet szereztem. Ezeket a gyakorlati tapasztalatokat be tudom építeni az iskolapadban szerzett tudásanyagba, hiszen leendő szociális munkásként fontos, hogy ismerjem a jogrendszert, mikor mivel kihez fordulhatok a későbbiekben. Emellett a mentorral, a kollégákkal, illetve más ösztöndíjas hallgatókkal egy elfogadó, oldott légkörben dolgozhattam, sok szép élménnyel gazdagodtam a 3 hónap alatt. Benneteket is csak buzdítlak, hogy merjetek belevágni ebbe a programba, ti is többek lesztek általa. A társadalmi érzékenyítés itt kezdődik, mikor egy munkahelyen alkalmazkodni kell a fogyatékos kollégához.

Miniszterelnökség ösztöndíjas

A Miniszterelnökség Fejlesztéspolitikai Kommunikációs Főosztályán teljesített gyakorlatom során már az első perctől befogadtak és teljes értékű munkatársként kezeltek. A mentoromnak köszönhetően rengeteget tanultam szakmailag és emberileg is. Nagyon fontos, hogy hasznosnak éreztem magam, és azzal foglalkozhattam, ami igazán az én területem. Az első állásomnál is meghatározó volt az itt szerzett tapasztalat, így elmondhatom, hogy bölcsészdiplomával, fogyatékkal élőként is vannak lehetőségek, amelyek érdembeli fejlődést nyújtanak. Köszönöm.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy az ösztöndíjprogram egy nagyon meghatározó élményt, valamint munkatapasztalatot adott számomra.

Emberi Erőforrások Minisztériumának ösztöndíjasa

Az EMMI Tudománypolitikai Főosztályán töltöttem az ösztöndíjam három hónapját. Nagyon nagy élmény volt, hogy testközelből láthattam a központi közigazgatás működését, és az, hogy élesben is kipróbálhattam az egyetemen szerzett tudásomat. Jó közösséget ismerhettem meg a főosztályon, ami hamar be is fogadott. Tanulságos volt megtapasztalni, hogy hogyan váltakoznak a minisztériumi életben az egyes feladatok: egyszer a naponta bejövő, gyorsan megoldandó kérdésekkel kellett foglalkozni, máskor pedig a hosszabb távú stratégiaalkotás volt terítéken. Csak ajánlani tudom a programot!

Nagyon nagy élmény volt, hogy testközelből láthattam a központi közigazgatás működését.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - Nemzeti Biztonsági Felügyelet ösztöndíjasa

A Fogyatékos Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramjában való részvétel számomra a következő, a szakmai tapasztalatszerzés során mérföldköveknek számító előnyökkel járt: • Egyrészt hatékonyan fejlesztette a kommunikációs készségemet; • Másrészt meg tanultam gyorsabban reagálni adott problémákra; • Harmadrészt nőtt a feladat megoldási készségem, illetve csiszolódott a készségem a kollegákkal való együttműködés terén is.

Mindemellett a Programban való részvétel rámutatott arra is, hogy a fogyatékkal élők előtti lehetőségek a közigazgatásban rendkívül szerteágazóak, így amennyiben valaki készséget érez magában ilyen területen történő munkavégzéshez, biztosan talál egy olyan részterületet, ahol hosszabb távon képes lesz jövője illetve karrierje építéséhez.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ösztöndíjasa

Személyes tapasztalataim és élményeim csak pozitív dolgok. Nagyon sokat tanultam a három hónap alatt és új barátokat szereztem kikkel mai napig nagyon jó kapcsolatot ápolok. Bátran kijelenthetem, hogy tapasztaltabb és sokkal sokszínűbb lett a tudásom, mely tökéletesen kiegészíti az egyetemen tanultakat. Az élményeket nem is lehet mind felsorolni annyi volt, bele kóstolhattam egy más környezetben, olyanba, ahova mindig is vágytam, és rengeteg dolgot ismerhetem meg a Minisztériummal és működésével valamint felépítésével kapcsolatban. De a legjelentősebb, amit megéltem, hogy teljes értékű kollégaként kezeltek, komoly nagy volumenű feladatokat kaptam melyet egyedül végeztem, ez nagyon jól érzéssel töltött el hiszen én is hozzá tudtam rakni a munkához.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - Nemzetközi Főosztályának ösztöndíjasa

2014. március 13 és június 12. között vehettem részt a Fogyatékos Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramjába. Számomra nagyon tanulságos volt, rengeteget fejlődtem ezalatt a három hónap alatt. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Főosztályán voltam, ahol bepillantást nyertem a mentorom révén a visegrádi országok együttműködésébe, és különböző diplomáciai ügyekbe. Eleinte főleg az akták rendezésében segítettünk, mert pont egy négy éves szakasz zárásakor csöppentünk bele, de ez is nagyon hasznos volt, illetve érdekes volt látni a különböző országokkal kötött együttműködési megállapodásokat. Majd segítettem egy ukrán-magyar konferencia szervezésében is. A mentorom is és a főosztály munkatársai is nagyon sokat segítettek, élmény volt velük együtt dolgozni.

A minisztériumban többen is voltunk ösztöndíjasok, illetve az MKO ösztöndíjasokkal is nagyon jó barátságot kötöttünk, együtt jártunk ebédelni, kávézni és azóta is tartjuk a kapcsolatot, találkozunk időnként, illetve, mivel én jelenleg kint tanulok Lengyelországba, többen jönnek majd ki meglátogatni.

Attól, hogy van némi apró szépséghibánk, és nem vagyunk olyanok mint mások,ugyan úgy képesek vagyunk elvégezni ugyan azt a munkát mint ők, ha megkapjuk azt a minimális segítséget ami a hiányosságainkat pótolja. És ezeket úgy érzem, maradéktalanul megkaptam a program során. Így én személy szerint bátorítok mindenkit arra, hogy jelentkezzen a programba, hogy részese lehessen ennek a felejthetetlen élménynek, és rengeteg új, hasznos dolgot tanulhasson.

Korábbi mentorok tapasztalatai

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság mentora

Én nagyon szerettem a programot. Rengeteget tanultam közben magamról, a munkáról és a "jó" segítségnyújtásról. Rájöttem, hogy túl gyors vagyok és sokszor annyira rohanok, hogy elszaladnak mellettem a pillanatok is. Ezt az ösztöndíjas mellett nem lehetett mindig, még akkor sem, ha az év leghúzósabb időszakában jött hozzánk. Eleinte azt hittem, hogy nehéz lesz egy siket lánnyal kommunikálnom, de csöppet sem volt az. A technika vívmányai, az ösztöndíjas intelligenciája és a figyelem nagyon sokat segítettek benne! Látásmódját és korábbi tapasztalatait beépítettük a közös munkába, amit nagyon eredményesen zártunk. Az ösztöndíjas is a csapat tagja lett, sokszor vissza is jön ebédelni egyet.

Belügyminisztérium mentora

A Főosztályon évek óta bevett gyakorlat, hogy ösztöndíjasokat, gyakornokokat fogadunk. Szinte kivétel nélkül mindig jó tapasztalataink voltak a jelentkezőkkel, mind emberileg, mind szakmailag, ezért is jelentkeztünk már első alkalommal a Fogyatékos Ösztöndíjasok programjára.

A program irányítóinak előkészítő munkája és gondos kiválasztásának is köszönhetően egy olyan ösztöndíjas hallgató került hozzánk aki maradéktalanul be tudott illeszkedni a csapatunkba és komoly szakmai segítséget jelentett a nálunk végzett pár hónap munkája. Mentorként az én feladatom volt - többek között - a kollégák érzékenyítése is, az ösztöndíjas megérkezése előtt beszámoltam a munkatársaknak a programról , annak a céljairól, kivétel nélkül mindenki nagyon nyitott volt a program és az ösztöndíjas felé. A program kidolgozói és végrehajtói gondoskodtak a mentorok folyamatos szupervíziójáról is, amely nélkül biztosan nem lett volna ennyire sikeres az együttműködés. Nagyon örülünk,hogy folytatódik a program és reméljük,hogy egyre több fogyatékos hallgató jelentkezik a közigazgatásba az ösztöndíjprogram keretében.

Nemzetgazdasági Minisztérium mentora

Nehéz pontosan megfogalmazni a Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogram mentoraként szerzett tapasztalataimat. Először is meglepődtem azon a természetességen, ahogyan a hallgatóval az állapotáról beszélgetni tudtam, nem akart kitérni a kérdéseim elől, és nem akart kommersz válaszokat adni. Jól esett, hogy tudtunk őszintén társalogni, nemcsak az ő problémáiról, hanem az én gondjaimról is. Kölcsönösen próbáltunk egymásnak jó tanácsokat adni, nemcsak a munka világával kapcsolatban, hanem az élet más területein is. Jó volt megtapasztalni, hogy az ösztöndíjas teljes életet él, rengeteg barátja és programja van, jól tud boldogulni a családja segítsége nélkül is (külföldi ösztöndíjasként is megállta a helyét).

Talán a legfontosabb élményem az, hogy észre kell tudni venni a fogyatékkal élők nehézségeit a hétköznapok során. Meg kell értenünk, hogy az általuk megélt új helyzet feszélyezettségét tovább bonyolítja az egészségi állapotukból fakadó különbözőség. Velem például előfordult, hogy átszaladtam valamiért egy másik irodába, ahol aztán ott ragadtam egy probléma megoldás miatt, és csak jó néhány perc elteltével jutott eszembe, hogy a másik szobában várakozó mozgássérült hallgató számára nem is olyan egyértelmű, hogy nyugodtan utánam jöhet, még akkor sem, ha ezt korábban már elmondtam neki, és azt hittem, már otthon érzi magát nálunk. Nagyon fontos tapasztalat számomra, hogy a kollektíva számára is meg kell teremteni az alkalmat ahhoz, hogy befogadhassák az új kollégát, ugyanakkor észre kell tudni venni a fogyatékkal élők speciális érzékenységét, figyelni kell a félreérthető megjegyzések kerülésére, egyértelműen kell megfogalmazni a feladatokat.

Őszintén szólva nehezebb volt számomra ez a szerep, mint ahogyan azt eredetileg gondoltam, de nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ebből a szempontból is volt alkalmam megismerni önmagamat.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - Területi Közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárság mentora

Látássérültként nagy elhivatottság és bizonyítási vágy él bennem, szeretném az embereknek megmutatni azt, hogy sérült emberként is lehet teljes értékű életet élni, ugyanolyan munkát végezni – minőségben és mennyiségben egyaránt -, mint egy egészséges ember. Ezért is volt számomra nagy kihívás az, hogy egy olyan fiatalnak nyújthatok segítséget, aki hasonló problémákkal küzd az élet minden területén mint jómagam. Különösen tanulságos volt rádöbbenni arra, hogy ami adott esetben számomra problémát okoz a munkavégzéssel kapcsolatban, az a mentoráltamnak nem, illetve fordítva. Azonban a legjobban annak örülök, hogy rengeteg értékes emberrel teremthettem kapcsolatot, egyrészt magával a mentoráltammal, másrészt pedig azokkal az emberekkel, akikkel a feladataim ellátása során ismerkedtem meg. Összességében nagyon hasznosnak tartom az ösztöndíjprogramot, mert megismertetik az egészséges emberekkel a fogyatékosságot, emberközelivé, átélhetővé teszik az egész helyzetet. Remélem a jövőben is módomban áll majd részt venni hasonló kezdeményezésekben.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - Nemzetközi Magánjogi Főosztály mentora

Számomra a Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramja egy különleges élmény volt, mivel volt lehetőségem arra, hogy bizonyos készségeimet a program során fejlesszem illetve bizonyos dolgokra jobban kellett figyelnem. A programban egy nagyon kedves, hallássérült egyetemista lányt mentoráltam és segítettem a 3 hónap során. Nagyon jó volt látni, hogy milyen lelkesen és precízen végezte el a rábízott feladatokat. A programhoz kapcsolódó képzés nagyon jó lehetőség volt arra, hogy a többi mentorral is találkozzam és azt tapasztaltam, hogy a program mindenhol pozitív fogadtatásra talált, így mindenképpen érdemes lenne folytatni. A 3 hónapos időszak nagyon gyorsan eltelt és én is és a mentoráltam is úgy éreztük, hogy pont akkor ér véget, amikor a hallgató már megismerte a szervezetet és egyre felelősségteljesebb feladatokat is el tud látni, így érdemes lenne a 3 hónapos időtartamot 6 hónaposra bővíteni. A Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramjában vezetőként vehettem részt és ez abból a szempontból volt nagyon kedvező helyzet, hogy a kollégáimmal így sokkal könnyebben el tudtam fogadtatni illetve meg tudtam értetni a program fontosságát, ezért a hallgató a főosztályomon dolgozó munkatársakkal nagyon jó kapcsolatot tudott kialakítani. Köszönöm, hogy részese lehettem ennek a nagyszerű kezdeményezésnek és bízom benne, hogy a jövőben is szerepet vállalhatok ebben a programban.

Miniszterelnökség mentora

Örömmel néztem a feladat elé, egyszerre éreztem felelősséget a mentorált hallgató szakmai tapasztalatainak megszerzésében való közreműködésért, valamint az érdeklődési körének megfelelő feladatok kialakításáért.

Emlékezetes, szép feladat volt hallgatónk fejlődésének napról-napra történő nyomon követése, a Miniszterelnökség kommunikációs főosztályának szakmai munkájával, a kollégák feladataival történő megismertetése.

Az eseménydús másfél hónap alatt hallgatónk számos érdekes programon, konferencián és eseményen vett részt, érdeklődési körének megfelelő részfeladatokkal bíztuk meg, részt vehetett például az Európai Bizottság felé történő kommunikációs tevékenységben, kapcsolattartásban.Öröm volt együtt dolgozni a szervezőkkel, boldog vagyok, hogy mentorként is kipróbálhattam magam, mert rengeteg új tapasztalattal gazdagodtam.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mentora

Lehetetlen röviden összefoglalni, mert egyszerűen jó volt: a kezdeményezés, a szervezés, a képzések, a lebonyolítás és az a három hónap, amit az ösztöndíjasommal együtt dolgoztunk. Egyszerre fejlődtünk és fejlesztettünk, tanultunk és tanítottunk, adtunk és kaptunk: szemléletet, toleranciát, elfogadást, odafigyelést, tudást, munkát és még sorolhatnám. A három hónap szinte elrepült, nagyon várjuk a folytatást.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - Személyügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság mentora

Mentorként kihívást jelentett a tanulási nehézséggel küzdő (diszlexiás, diszgráfiás) fiatalember beillesztése a munkakörnyezetbe, külön nehézséget okozott a munkavégzés részét képező sajátos nyelvezet elsajátíttatása és alkalmazása. A mindennapokat rutinszerű, naponta ismétlődő részfeladatok elsajátíttatásával kezdtük, majd a jól begyakorolt ismereteket alkalmazva, azokat koncentrikusan bővítve jutottunk el negyed év alatt a teljes ügymenet önálló végzéséig. Mentoráltam a program végére jórészt elsajátította és minimális segítségnyújtással alkalmazta a közigazgatási nyelvezetet, képessé vált az egyes ügyek adekvát intézésére.